"Две хубави очи, душата на дете." В събота на 11 февруари Ротаракт клуб Бургас – Пиргос посети дома за деца лишени от родителски грижи в гр. Средец. Деца талантиливи, умни и макар тяхната орис лъчезарни и често усмихнати. Като Стоян, който е в I-ви клас и винаги се усмихва щом разговаря с теб, но не и щом застане пред обектива за обща снимка. Тогава неговата усмивка отсъства сякаш избягала и скрила се между страниците на книжките, които чете. Или като Васко комуто искрено завиждам за неговите невероятни умения с топката. Васко, който мечтае да стане футболист, но дори и да не успее винаги може да стане художник и това са неговите думи.

  Утрото на този съботен ден по нищо не издаваше, че денят ще е толкова различен, някак специален. В този ден нашият клуб дари на дома библиотека, порт манто, книги и играчки. Инициативата бе осъществена със съдействието на Антарес мебел и управителя на фирмата Жечо Вичев. Но не самото дарение бе толкова специално колкото чувството, което срещата ни с тези деца предизвика у всеки един от нас.

Като продължение на дългогодишната традиция да напомняме за делата на Васил Левски, тази година ние от Ротаракт клуб "Бургас-Пиргос" решихме да разпространим още портрети с лика на Дякона.

  Първият портрет беше предоставен на Областна Дирекция Земеделие - гр. Бургас, където г-жа Лидия Станкова ни благодари и подкрепи инициативата ни.

  Втората рамка с лика на Апостола беше предоставена на детска градина "Златното ключе" в ж.к Възраждане. Сред най-малките родолюбци там настъпи истинска еуфория като децата искаха да си направят снимки с портрета. Впечатление направи, че малчуганите знаеха много добре кой е „Апостолът на свободата“.

  Третият портрет беше поставен в Адвокатска кантора Петрова и Минков. Приятелите от там много харесаха каузата на проекта и пожелаха да се включат в него, а адвокат Петрова написа благодарствено обръщение към Ротаракт Бургас – Пиргос:

Levski

  

Тази е поредната ротарианска година, в която РАК Бургас-Пиргос продължи развитието на проекта, свързан с популяризиране личността и делото на Васил Левски. До момента изпълнихме предварително заложените в проекта фази, а именно запознаване на висши държавници, хора заемащи обществени постове, национални и регионални медии със завета на великиябългарин. Поставяне на портрета с посланието на Васил Левски на обществени места и намиране на последователи на проекта в лицето на нашите приятели Ротарактори, и сега се радваме на изключително голям интерес, който излиза извън пределите на Ротари. Но не спряхме до тук и продължаваме напред с ентусиазъм. След разговори с изследователи на делото на Васил Левски възникнаха спорове относно автентичността на текста и се породи идеята за промяната му. През месец октомври след консултация с председателя на общински комитет Васил ЛевскиБургас госпожа Данка Георгиева се стигна до новият облик на портрета, с който сме сигурни, че ще успеем да докоснем повече последователи. Следва да отправим покана към всички приятели от всички клубове да се включат в реализацията на проекта и онагледят посланието на територията на цялата страна и то да бъде чуто и видяно отвсеки. Станете и вие част от тази прекрасна идея!

http://www.levskisrednas.org

Оптимист съм, че заедно можем да постигнем велики неща, заяви американският посланик Джеймс Уорлик  пред бургаски ротарианци и техни гости в четвъртък вечер. Уорлик бе гост на седмичната сбирка на РОТАРИ КЛУБ БУРГАС ПИРГОС, на която присъстваха представители на други клубове от града и областта, както  и общественици. Уорлик изненада аудиторията с 10-минутно встъпително изявление на български.  

© 2016 Rotaract Burgas Pyrgos. All Rights Reserved. Designed By Rotaract Burgas Pyrgos